Sunday, April 15, 2012

tentang homo sapien

ye homo sapien ni memang dicipta dengan pelbagai perangai sama ada yang buruk ataupun yang baik.tapi itu atas kebijaksanaan mereka untuk mengubah perangai mereka terutamanya perangai yang buruk itu menjadi yg lebih baik.antara contoh perangai yg buruk adalah seperti malas,penakut,hasad dengki, dan bongkak.

kebiasaannya memang susah untuk diri sendiri men'detect' perangai sendiri kerana memang lumrah kita akan rasa yang apa yang dilalukan oleh diri sendiri itu adalah betul. maka inilah pentingnya hubungan sesama manusia kerana masing-masing boleh men'detect' perangai masing-masing dengan mudah.

tapi harus diingatkan supaya kita wajib untuk menjaga hubungan sesama manusia atau dengan kata alimnya hablu minannas supaya apabila kita mempunyai kawan yang berperangai yg agak menyakitkan hati kita seperti suka membangga-bangga diri,kita harus pandai untuk menegur mereka dan dalam masa yang sama menjaga hubungan persahabatan ini.

memang ada segelintir kita yang luarannya seperti merendah diri atau bahasa omputihnya humble dan dalam hatinya sentiasa berbangga dengan apa yang dimiliki dan ingin dilihat sempurna oleh orang sekeliling disamping mempunyai hasad dengki terhadap orang lain.fuhh ni memang pakej buruk!!

sebagai contoh:
si D membeli tudung yang berharga 15 ringgit dan si I memerli si D dan mengatakan bahawa si D banyak duit kerana tunangnya kaya.watdefak!nak beli tudung 15 ringgit pun kena minta duit dengan tunang ke?ehh tudung tersebut tiada kaitan dengan tunang okay.tidak lama kemudian,kelihatan si I memakai tudung yang sama dibeli oleh si D.
si I menunjukkan gambar beliau bersama tunang yang diletakkan di sesuatu sudut kepada si D dan menanyakan sama ada gambar tersebut cantik atau tidak.si D menjawab ye cantik lantas si I berkata saya kan ada tunang mesti la saya letak gambar tunang saya.si D terkedu tanpa kata kerana si D tiada tunang tapi ada bakal suami saja.

sehingga kini si D masih memikirkan bagaimana untuk menyedarkan si I supaya tidak berterusan menyakitkan hati si D dan dalam masa yang sama menjaga hubungan persahabatan ini.
tolonglah bantu si D.

2 comments: